Infrastructure - 03 jun 2021

Je EOL/EOSL IT-materiaal onderhouden met third party maintenance

SHARE

60% economie TPM 1280x491Patches & updates, onderhoudscontracten, SLA’s, ICT-materiaal dat end-of- life / end-of-service life gaat, enz. Kortom, kopzorgen waar iedere IT-verantwoordelijke al te maken met heeft gehad.

Dit allemaal om het rampscenario te vermijden dat het hele bedrijf down gaat door o.a. een serverpanne. Wat een aardig kostenplaatje kan worden als het probleem niet snel verholpen is.

Moeten deze herstellingen binnen je initieel afgesloten onderhoudscontract gebeuren zijn de kosten gedekt. Is dit onderhoudscontract voorbij, kan je dit verlengen zolang het materiaal niet end-of-service-life is. Die verlengingen kosten je wel een arm en een been. Dit om je richting “zou je niet beter nieuw materiaal aankopen?” te pushen.

Het is dus terecht balen als je de boodschap krijgt dat je nog steeds perfect werkend ICT-materiaal in een EOL/EOSL fase terecht komt.

Wat nu, de stekker uittrekken en gaan aankloppen bij Mr./ Mevr. de CFO en terug een zak geld vragen?

Gelukkig niet! Third party maintenance kan je helpen de investering en de levensduur van je ICT-materiaal te verlengen. Bijkomend help je de circulaire economie er ook nog een handje mee door de E-waste afvalberg te verminderen. Mooi meegenomen, niet?

Maar eerst en vooral …

Wat is het verschil tussen end-of-life & end-of-service-life

  • End-of-life: de R&D dienst van de constructeur heeft mooi werk verricht en heeft een waardige opvolger van je product. Om de verkoop te stimuleren gaat de producent systematisch oudere versies beginnen uit te faseren.
Nog geen reden tot paniek, de constructeur is nog verplicht x jaar support, updates, patches enz. te voorzien voor je toestel. De onderhoudscontracten worden wel duurder en duurder met ieder extra jaar je onderhoud wilt.

Voel je de koord rond je nek al spannen? Ja? Perfect, dat is de bedoeling

  • End-of-service-life: Dit is de datum waarop de constructeur de stekker er volledig uittrekt. Er wordt geen onderhoud, support, patches enz. meer voorzien. M.a.w. de staat (softwarematig) waarin het toestel zich nu bevindt is ook de finale versie (op voorwaarde dat je alle updates hebt gedaan).
Je hart mag nu wel al een beat skippen! Want hoe kan je 100% business continuity garanderen als je zit met een ICT-infrastructuuromgeving die niet meer onderhouden kan worden.

 

Wanneer kan je het best je ICT-onderhoudscontracten uitbesteden aan een third party maintenance partij?

Bij de initiële aankoop heb je keuze een “standaard” onderhoudscontract af te sluiten met de producent (bv next business day) gedurende een aantal jaar (afhankelijk van merk en device). Of je kan kiezen dit te verlengen en/of upgraden naar een betere en snellere service (bv binnen de 4 uur on-site) tegen een meerprijs.

Wanneer dit eerste onderhoudscontract verlopen is, kan je al contact opnemen met een TPM om een onderhoudscontract op maat af te sluiten.

 

Wat zijn de voordelen van met een third party maintenance partner?

 

Bespaar 50 – 70% op uw ICT- onderhoudscontracten

Je zo snel mogelijk nieuw ICT-infrastructuurmateriaal laten aankopen dat is de hoofdbedoeling van de constructeurs. Onderhoudscontracten worden dan ook duurder en duurder, naarmate de extra jaren support/onderhoud. Dit om je op een bepaald moment toch de overstap te laten maken naar iets nieuws. 

Waarom liggen de kosten lager?

Het businessmodel is niet om je zo snel mogelijk de overstap te laten maken naar iets nieuws maar eerder de totale levensduur van je infrastructuur te verlengen.

Bij een de constructeur ligt dit verhaal anders. Zij willen net niet dat je lang doet met je ICT-materiaal. Alles moet ten slot van al betaald worden van de verkoop van nieuw producten.

Een garantie op bedrijfscontinuïteit

Alles draaiende houden, één van de taken die op de schouders van iedere IT-manager rust. IT is simpelweg niet meer weg te denken uit de “daily business”. Ga maar eens na welke impact het uitvallen van je exchange server heeft, mocht je deze nog on-prem hebben staan. Of een server/storage probleem waardoor het bedrijf niet meer aan data kan.

Zie je je telefoon al roodgloeiend staan? 

Verleng de totale levensduur & investering van je ICT-materiaal

Heb je de som al eens gemaakt van je initiële investering + onderhoudscontracten? Dit kan aardig oplopen.

Waarom dus je laten verplichten om terug geld uit te geven om iets te vervangen wat in nog perfecte staat?

Bespaar tot 60% op refurbished ICT-materiaal kopen

Nieuw is leuk maar niet altijd nodig.

Is refurbished wel goed? Een vraag die velen zich stellen en terecht. Used materiaal staat niet gelijk aan “kapot” of “slechte kwaliteit”. Integendeel, de kwaliteitscontroles eer refurbished materiaal terug in omloop mag worden gebracht zijn streng.

Een TPM moet van tijd tot tijd soms beroep doen op “brokers” om zoals bv disks, geheugen, enz. die niet meer in omloop zijn op te kopen. Alvorens het vervangonderdeel terug in het operationele circuit terecht komt, voert de TPM een uitvoerige kwaliteitscontrole, testing & hercertificatie uit. Je mag er dus op rekenen dat je een product krijgt dat werkt.

Multivendorstrategie: het ondersteunen van verschillende merken

Niets is zo lastig als voor ieder merk dat u hebt telkens een andere partij te moeten aanspreken voor onderhoud.

TPM’s passen (meestal) een multivendorstrategie toe. Dit omdat ze zoveel mogelijk materiaal springlevend willen houden en zich niet willen binden aan één enkel merk. Meestal is er ook de mogelijk om contracten (met bijhorende SLA’s) op maat te samen te stellen, mocht je verschillende merken in omloop hebben.

De TPM zorgt er dan voor dat er altijd spare onderdelen in reserve liggen, bv een SAN-disk, geheugen, enz. die enkel nog verkrijgbaar zijn via het refurbished circuit.

 En zeker niet onbelangrijk …

 

Help mee de toxische E-waste afvalberg te verminderen

We mogen onze ogen niet sluiten voor deze problematiek. De ICT-markt is een zeer sterk geglobaliseerde keten die onderstaande effect heeft:

  • Ontginning van mineralen gebeuren via artisanale mijnbouw
  • Ecologische uitdagen zoals bodemerosie, kwikvervuiling
  • Productieverschuiving naar lageloonlanden waar de werkomstandigheden niet optimaal zijn (kinderarbeid)
  • Slechts 1/5 van e-waste wordt op een correct wijze gerecycleerd
Kostbare mineralen zoals goud en kobalt zullen simpelweg niet meer beschikbaar zijn binnen aanzienbare tijd.
 

Wat kunnen wij als kleine vis in de zee dan doen? Langer doen met onze elektronica, afscheid nemen van de wegwerpcultuur en als onderneming stilstaan bij bv hoe een duurzaam IT-inkoopbeleid te voeren.

5 tips om een duurzaam ICT-inkoopbeleid te implementeren

  • Breng de volledige levensloop van aankoop, onderhoud na het vervallen van garantie, tot terugname, ophaal en recycling in kaart.
  • Werk samen met leveranciers die u een duidelijk recycling plan kunnen voorleggen over hoe ze de mineralen terug hergebruiken.
  • Overweeg used ICT-materiaal te gebruiken waar het mogelijk is.
  •  Voorzie boekhoudkundig langere afschrijvingen.
  • Implementeer een duurzaam ICT- inkoopbeleid op ondernemingsniveau

Wil je je verder verdiepen in hoe je een duurzaam IT-inkoopbeleid kan opzetten?

Onderstaande link (rapport ABN Amro) geeft je een overzicht hoe dit te doen vertrekkend van inrichting van je datacenter tot eindgebruiker.

https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/technologie/verduurzaming-it-heeft-duw-in-de-rug-nodig.html


Heb je verdere vragen of wil je meer informatie? Contacteer dan onze specialist Pierre Baccus op onderstaande gegevens:

Pierre Baccus

Account Manager ICS Econocom

Gsm: +32 (0)475 61 49 95

Tel :  +32 (0)2 790 84 43

Mail: pierre.baccus@econocom.com

 

Econocom is specialist in het onderhouden van multivendor datacenters en is marktleider in Europa. In EMEA hebben we meer dan 25.000 omgevingen die we onderhouden voor de meest voorkomende merken (IBM, HP, Dell, EMC, NetAPP, …) .Met onze meer dan 25 jaar, kan u rekenen op expertise en nodige knowhow in third party maintenance om uw systemen up and running te houden.

Lees hier de 5 topredenen waarom je best voor voor TPM kiest >>

 

DOWNLOAD: TPM BEST PRACTICES GUIDE

 

Gerelateerde artikelen

5raisons dopter pour linfogérance 350x256

Infrastructure

Hoe je backup-data beschermen tegen cyberattacks/ransomware?

Stijgende cybercriminaliteit stelt dataverantwoordelijken voor een nieuwe uitdaging. Ook je back-ups moet je beter beveiligen. Technologie die je ...

LEES MEER +
Cow blog

Infrastructure

Hoe kies je een COW in een ziekenhuis?

Zodra je googlet op het woord COW of Computer on Wheels krijg je een lange lijst met mogelijke leveranciers te zien van deze vaak best kostbare ...

LEES MEER +