Infrastructure - 02 jun 2020

Het geheim van succesvol migreren naar de cloud: training en skills

SHARE

training and skills 1280x491

Eind 2019 voorspelde Gartner een groei van 17% voor de cloudmarkt in 2020. Deze grote omarming van de cloud kan suggereren dat dit een simpele stap is. Maar niets is minder waar. Migreren naar de cloud is een gespecialiseerd proces. En zonder de bijpassende gespecialiseerde kennis en vaardigheden loopt de cloudmigratie gauw uit op een tegenvaller. Niet alleen tijdens de migratie, maar ook daarna.

Wat komt er kijken bij het migreren naar en beheren van een cloudplatform? Dat verschilt per fase. Wij bespreken hieronder per fase welke skills er onmisbaar zijn in jouw team.

Fase 1: Het ontwerp

Het migreren naar de cloud begint met het ontwerp. Hierbij staat het opstellen van een sterke strategie centraal. 

Duidelijke strategie, ondersteund door je businessdoel

Het belangrijkste is dat deze strategie in lijn ligt met je businessdoel. Je wil namelijk niet zonder reden overstappen op de cloud, jouw businessdoel moet de migratie naar de cloud ondersteunen.

Dus vraag uzelf: waarom wil je precies naar de cloud migreren, is dit wel de beste optie voor jouw situatie en welke cloud past het beste bij jouw onderneming? Dit zijn allemaal vragen die je eerst duidelijk moet stellen voordat je een succesvolle migratie kan gaan vormgeven.

Fase 2: De uitrol

Als er een sterke strategie staat, is het tijd voor fase 2: de uitrol. Hierbij speelt het migreren van data en workloads de belangrijkste rol. Maar ook vaardigheden in change management zijn essentieel in deze fase.

De kennis en vaardigheden om verandering te ondersteunen

Wanneer er dingen veranderen moeten de processen, producten en services in jouw bedrijf zich aanpassen. Een robuust veranderplan is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat alles in je IT-infrastructuur klaar is voor de verandering en er geen service outages ontstaan.

Maar niet alleen de technische aspecten van de migratie zijn essentieel, ook de rest van je organisatie zal moeten wennen en leren werken met de nieuwe stand van zaken. Vaardigheden op het vlak van change management helpen je bij het succesvol ondersteunen van verandering in jouw organisatie.

Weet welke migratiemethode bij je data en workloads past 

Het migreren van data en workloads is vaak ingewikkelder dan een simpele “lift-and-shift”. Voor een succesvolle migratie is het daarom belangrijk om eerst een plan voor jouw migratie te maken, waarbij je onderzoekt en beoordeelt wat past bij jouw data en workloads.

Doorgaans kent een succesvolle migratie van workloads dan ook veel verschillende fases: het onderzoeken van je portfolio, het plannen en ontwerpen van de applicatie-migratie, het daadwerkelijke migreren en het testen en optimaliseren van de applicaties na de migratie.

En dan hebben we het nog niet eens over de gigantische hoeveelheid aan migratietools en platformen, die allemaal weer van toepassing zijn op een andere fase van de datamigratie....

Fase 3: Het beheer

Het is zover: Je hebt de eerste twee fases van je migratie naar de cloud voltooid. Maar nu begint het eigenlijk pas. Zodra alles in de cloud zit, moet het beheerd worden. 

In het kort is het beheer van de cloud een combinatie van software, automatisering, policies en mensen die bepalen hoe de cloud services beschikbaar worden gemaakt. Hierbij komen wederom verschillende skills en aspecten bij kijken.

Hoe hou je de kosten onder controle

Vaak is één van de voornaamste redenen om te migreren naar de cloud het verlagen van de total cost of ownership (TCO). Als je van een on-premises datacenter naar de cloud migreert, veranderen inderdaad je kosten voor infrastructuur van capital costs in operational costs (CAPEX vs. OPEX). 

In plaats van een grote investering vooraf zijn je kosten nu uitgespreid over een langere periode. Dit kan een kostenbesparing opleveren, maar je uitgaven worden ook variabel en zijn lastiger te controleren wat kan leiden tot een onstabielere cash flow.

Ook de kosten van migratie en andere operationele kosten kunnen flink oplopen als je deze niet in de gaten houdt en weet hoe je deze kan optimaliseren. Het is dus belangrijk na te denken over je kosten en hoe je deze beheert.

Strak en eenvoudig beheer van je database

Het beheren van je database verandert als je naar de cloud migreert. Data die bewaard wordt in de cloud heeft haar eigen regels voor bijvoorbeeld security. Traditionele methodes van datamanagement zijn daarom niet altijd één-op-één toe te passen op datamanagement in de cloud. Het is dus belangrijk om hier speciale vereisten aan het datamanagement voor te stellen.

Gelukkig zijn er verschillende clouddatabasemanagementsystemen beschikbaar om zowel je relationele (SQL) en non-relationele (NoSQL) data te plaatsen en analyseren, zoals Microsoft Azure. 

Capaciteit zonder problemen op- of afschalen

Het grote voordeel van werken in de cloud is dat je vaak snel capaciteit kan opschalen en ook weer kan afschalen als dat nodig is. Maar er kunnen zeker haken en ogen aan zitten waar je van op de hoogte moet zijn. 

Wil je verticaal schalen, of is horizontaal schalen toch een betere optie voor jouw situatie? En hoe zorg je ervoor dat je database klaar is voor een ‘high load pressure’? Het maken van een compleet schaalbaar systeem en infrastructuur kan een grote taak zijn welke veel planning en nog meer testen vereist.

Zorg ervoor dat je team er klaar voor is

Kortom, er komt heel wat kijken bij het migreren van jouw data en workloads naar de cloud. En het beheer daarna. 

De juiste begeleiding en training voor je werknemers maakt het hele proces een stuk makkelijker. Maar waar vind je de juiste training en opleiding? Bij Econocom helpen wij je graag verder.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

homeworking furnitures 350x256

Infrastructure

Structureel telewerk: werkgeversinterventies uitgebreid tot ergonomische oplossingen

Het nieuwe normaal, hybride werk, nwow@home… Hoe we het ook noemen, het thema van de herinrichting van de werkomgeving – en de uitbreiding ervan tot ...

LEES MEER +
containers 350x256

Infrastructure

Containertechnologie: door Econocom de juiste keuzes maken

De voorbije jaren groeide voor steeds meer bedrijven containertechnologie aan tot een dagelijks aandachtspunt. Maar anders dan voor nieuwe projecten, ...

LEES MEER +