BUILD & RUN: NEEM EEN VLIEGENDE START MET DEVOPS

nieuws
published on 27-04-2023

Innoveren staat bij veel organisaties hoog op de agenda en is hét middel om de concurrentie een stapje voor te blijven. Het vraagt natuurlijk een flink staaltje efficiëntie, flexibiliteit en wendbaarheid. Wanneer opportuniteiten zich voordoen, mag geen enkele seconde verloren gaan.

Dat weten ook applicatieontwikkelaars, zowel in grote als kleine organisaties. Om applicatieontwikkeling agile aan te pakken, is een goede afstemming tussen verschillende betrokkenen nodig. En net daar wringt al te vaak het schoentje. 

Resources aanwenden, resources flexibel toekennen. Applicaties ontwikkelen, applicaties beheren. Build en run. Development en Operations. Telkens duo’s die in theorie nauw met elkaar verweven zijn, maar in praktijk soms mijlenver uiteen staan.

Applicatiebouwers en applicatiebeheerders opereren in twee heel verschillende silo’s. Het gevolg? Nieuwe applicaties vol fouten of ontwikkelde software die niet beantwoordt aan de wensen van de klant.

Samenvatting

Hoe doorbreek je de barrière?

Een afstemming die wél optimaal verloopt, kan het verschil betekenen tussen een opportuniteit enerzijds en de transformatie naar een succes anderzijds. Wie een vliegende start wil nemen op gebied van applicatieontwikkeling en die wendbaarheid ook wil aanhouden, implementeert daarom DevOps. In deze methodiek staan communicatie, integratie en samenwerking tussen developers en beheerders centraal.

Met de komst van cloud, is DevOps implementeren iets vanzelfsprekender. Steeds meer organisaties springen dan ook op de kar. Infrastructuur is meer software-defined en wordt afgenomen als een dienst, waardoor Development en Operations automatisch naar elkaar toe groeien.

Het principe is duidelijk. En ook de voordelen die eraan vasthangen, klinken als muziek in de oren.

  • Interne transparantie onder de werknemers want er zijn geen aparte silo’s waartussen de input verloren gaat.
  • Een tevreden klant, om diezelfde reden. Alle gegeven input sijpelt door tot bij de juiste persoon.
  • De foutenmarge verkleint want developers moeten onvermijdelijk nadenken over hoe het beheer eruit zal zien.
  • Het gevoel van ownership en autonomie onder de medewerkers stijgt want ze zijn betrokken bij het bredere proces.
  • Een hoger niveau van automatisatie want developers krijgen inzicht in de oorzaak van een probleem dat repetitief moest opgelost worden.
  • Een veel hogere efficiëntiegraad, met als gevolg een kortere time-to-market dankzij zaken als transparantie en automatisatie.

Maar tegelijkertijd vraagt de implementatie van DevOps een behoorlijke aanpassing in de organisatiestructuur. En daartoe moeten IT-managers natuurlijk wel bereid zijn. Het is noodzakelijk om de huidige vorm in vraag te stellen, de pijnpunten bloot te leggen en vervolgens een transformatie te plannen en uit te rollen.

Leg een stevige basis

Het ondersteunend platform van DevOps is divers. Applicaties kunnen cloud native ontwikkeld worden, of met behulp van containers. Ook hybrid is hier een goede benadering.

Bij die laatste behoudt u optimale controle door de applicatie on-premise te bouwen en testen, maar kiest u voor de cloud zodra u de applicatie live zet. Zo schaalt u moeiteloos op en af en is er van overprovisioning geen sprake.

Welk type organisatie profiteert het meest van de benefits?

Al het bovenstaande doet natuurlijk meteen denken aan opengaande deuren voor organisaties die applicatieontwikkeling als core business hebben. Voor organisaties die software aanbieden als een dienst, geldt hetzelfde. 

Met een pay-per-usemodel laten ze hun resources meegroeien met hun verbruik en genieten ze van een optimale flexibiliteit. Maar ook voor grotere organisaties, die applicaties aanbieden als deel van hun dienstverlening, is dit the way to go.

Denk maar aan banken. Zij rekenen de kosten voor hun banking app niet expliciet door, maar hebben wel een flexibel model nodig om in te spelen op het aantal gebruikers.leurs services.

Het doorbreken van de barrière tussen development en operations komt ongetwijfeld met bedrijfskritische vraagstukken. Maar het is geen onmogelijke taak. Om organisaties te ondersteunen, biedt Econocom advies en services om DevOps toe te passen, telkens op maat van specifieke behoeften. Kostenefficiënt, persoonlijk en zonder zaken over het hoofd te zien.

One digital company