Financing - 11 jun 2020

Circulaire koplopers in Europa, waarom Nederland terecht opkijkt naar Vlaanderen

SHARE

article li hilde 1280x491

In 2017 ondertekenden 150 organisaties in Vlaanderen samen met Vlaanderen Circulair, de OVAM, The Shift, VVSG en Bond Beter Leefmilieu de Green Deal Circulair Aankopen (#GDCA). Twee jaar later zijn meer dan 100 experimenten gerealiseerd, geïmplementeerd, hetgeen een primeur is in Europa!

De bedrijven die zich aansloten bij #GDCA, volgden een leertraject, namen actief deel aan inspiratiedagen, volgden webinars, gingen actief aan de slag met concrete business cases, deelden hun leerlessen. Tijdens het slotevent dat op 21/11/2019 plaatsvond op de Heyzel, Brussels Expo werden een aantal "key learnings" gedeeld. 

Een greep uit de leerlessen

Bij de Green Deal Circulair Aankoop stonden de afgelopen 2 jaar partnerschappen centraal. Tijdens het slotevent deelden de TheShift, VVSG, BBL, en VlaanderenCirculair/OVAM hun leerlessen, over hun concrete engagementen voor actie. Lees ook dit artikel: meer dan 100 belgische bedrijven en overheden kopen verandering in plaats van producten.

Marie Delvaulx, The Shift, benadrukte het belang te leren kijken naar de volledige lifecycle. Doordacht aankopen betekent niet aankopen vanuit een product, maar vanuit een dienst. Het betekent ook sterk inzetten op partnerships in het belang van de waardeketen. Marie Delvaulx is overtuigd dat de business case rond circulair aankopen bestaat en dat de methodiek copieerbaar is. 

Alex Verhoeven, VVSG, stelt tijdens dit slotevent dat 4 op de 10 bestuursakkoorden reeds circulariteit vermelden; dat overheidsopdrachten vandaag reeds de mogelijkheden bieden om innovatiever, circulair aan te besteden. Hij benadrukt ook het belang om interne medewerkers te betrekken.

Hij spoort aankopers van steden en gemeenten aan om in gesprek te gaan met de markt. En niet alleen te redeneren vanuit investeringskost, maar ook as-a-service als mogelijkheid te overwegen.

Frans Dieryck, OVAM/Vlaanderen Circulair, doet volgende oproep: Toon ambitie. Ga in dialoog. Durf te denken buiten uw comfortzone en stel niet alleen kostenvragen. Denk vooral ook verder dan het pure proces van aankopen, denk ook aan het proces daarna. En maak het concreet.

Danny Jacobs, BBL, looft het feit dat GDCA vooral met mensen aan de slag is gegaan, mensen die in interactie gegaan zijn, die ervaringen gedeeld hebben over vaak complexe materie. Hij wijst ook op het belang van de culturele shit. Cultural change moet bewerkstelligd worden, maar is moeilijk, overstijgt de traditie, vergt draagvlak.

Joan Prummel, Rijkswaterstaat, geeft volgende leerlessen en aanbevelingen mee: Denk in kansen. Steek je nek uit en maak plezier. Circulaire economie is als een kluwen wol binnen een 90% lineaire context. Wees duidelijk aan de voorkant Een product is nooit circulair alleen maar door design.

0

Nog veel meer leerlessen worden ontsloten op de gloednieuwe website: www.circulairaankopen.be.

Nog heel wat uitdagingen op de plank  

Natuurlijk blijven er nog een hele resem uitdagingen. Hieronder een greep uit de uitdagingen die tijdens het slotevent en tijdens de Buyer meet Supplier beurs geciteerd werden:

  • Het culturele aspect is binnen grote organisaties van een niet te onderschatten belang.
  • Overheidsopdrachten bieden mogelijkheden om innovatiever circulair aan te besten, maar lokale besturen hebben nog koudwatervrees. Aanbesteders moeten vermijden om terug te vallen op hun oude gewoontes.
  • Hoe gaan we circulariteit meten? 
  • Restwaardes gelden nog als bottleneck. Dient hiervoor een garantiefonds opgericht? Vragen rond wie precies de risico’s neemt mbt restwaardeposities zorgen in ieder geval nog voor een bottleneck om leasing in te voeren.

Tijdens de afgelopen 2 jaar hadden wij in het kader van deze Green Deal aankopen ook gesprekken met financiële spelers, met leveranciers en eindklanten. We inventariseerden de belangrijkste bottlenecks, de uitdagingen die dienen overwonnen. We formuleerden ook onze aanbevelingen. Voor een volledig overzicht, download gratis ons rapport (115 pagina’s) over de circulaire economie.

No alt text provided for this image

Een rijkelijk gestoffeerde terugblik

De volledige terugblik op 2 jaar Vlaanderen Circulair werd overtuigend samengevat in een bijzonder gestoffeerde overzichtspublicatie, doorspekt met linken. Gefeliciteerd aan de samenstellers! Ik weet immers als marketeer hoeveel tijd en energie de samenstelling van dit soort lijvige documenten vereist.

In deze terugblik wordt een overzicht gegeven van het werk dat het operationeel team van Vlaanderen Circulair én haar stuurgroep partners in de voorbije jaren verzetten.

Het hele traject hebben wij vanuit Econocom in ieder geval als zeer leerzaam, inspirerend, maar ook challenging ervaren.

Aan de slag met circulaire business modellen

Econocom ging de afgelopen 2 jaar als facilitator, als financiële integrator aan de slag met concrete cases, met het uitwerken van praktijkgerichte financieringsoplossingen. Toegegeven - vaak buiten onze comfortzone. Maar dat hoort nu eenmaal bij innoveren, bij co-creëren.

Hieronder alvast een greep uit onze belangrijkste realisaties, waarover klanten graag wilden getuigen:

No alt text provided for this image
 

We zijn koplopers en dat laten we niet los


Elk einde kent ook weer een nieuw begin:

  • Het Europese Interreg vervolgtraject ProCirc staat op de rails.
  • Op 27/11/2019 gaat Wallonië ook van start met de Green Deal économie circulaire. Econocom neemt een engagement op als facilitator.
  • En tot slot, de Linkedin Group Green Deal Circulair Aankopen wordt verdergezet.

Grote dank aan iedereen die samen met ons lef heeft getoond, om te starten, om te experimenteren, om te co-creëren!

Gerelateerde artikelen

product as a service 350x256

Financing

As-a-service: boekhoudkundige nachtmerrie voor CFOs of haalbare kaart?

Steeds vaker vragen klanten een as-a-service aanbod, een product met bijhorende set aan diensten met gespreide betalingen. Wat als jouw klant met ...

LEES MEER +
blog 5 350x256

Financing

Tijd om over te stappen naar Device-as-a-Service?

Praten over Solution-as-a-Service voor uw IT-infrastructuur is als het intrappen van een open deur. Uw IT-omgeving staat echter ook synoniem voor ...

LEES MEER +